Afișare tot/Ascundere tot
O persoană fizică sau juridică ce deține acțiuni într-o companie. În acest sens, Acționarul are dreptul de a primi dividende distribuite în urma unei decizii a Acționarilor în cadrul Adunării Generale Anuale și de a vota în cadrul Adunării Generale Anuale.
ACȚIUNEUn certificat de proprietate, care dovedește o cotă-parte proporțională din capitalul unei companii.
ACȚIUNI GRATUITEAir Liquide atribuie în mod regulat acțiuni gratuite tuturor Acționarilor săi. Cea de-a 31-a atribuire de acțiuni gratuite a avut loc în 2022, când a fost alocată o acțiune gratuită pentru fiecare zece acțiuni existente. Atribuirile de acțiuni gratuite le permit tuturor angajaților să își extindă în timp portofoliul.
ADUNARE GENERALĂ ANUALĂO reuniune a Acționarilor unei companii. Adunarea generală anuală se întrunește cel puțin o dată pe an pentru a aproba în special situațiile financiare aferente exercițiului financiar anterior. Acționarii votează deciziile principale ale companiei: autorizații financiare, distribuirea de dividende, dar și reînnoirea mandatelor Directorilor Grupului. Acționarii își exercită drepturile de vot, pe care le obțin în mod automat atunci când cumpără acțiunile.
BONUS DE FIDELITATEBonusul de fidelitate este o ofertă acordată Acționarilor companiei în anumite condiții de eligibilitate. În cadrul Air Liquide, acesta corespunde unei prime de 10 % din dividend și atribuirii a încă 10 % din acțiuni în timpul atribuirii de acțiuni gratuite Acționarilor care dețin acțiuni de doi ani. Acțiunile trebuie deținute până la finalul perioadei de blocare de cinci ani și cel puțin până la data la care sunt plătite dividendele.
CAPITALUL COMPANIEICunoscut și sub denumirea de „capital social”, capitalul companiei este alcătuit în principal din toate fondurile furnizate de Acționari. Capitalul social este împărțit în titluri de valoare: acțiunile.
Prin urmare, fiecare acțiune este un certificat de proprietate care dovedește o cotă-parte proporțională din capitalul Companiei.
Câștigul financiar/pierderea financiară în momentul vânzării unei acțiuni.
Câștigul de capital este diferența pozitivă dintre prețul la care Acționarii vând o acțiune și prețul la care aceștia au cumpărat acea acțiune. Dacă prețul de vânzare este mai mic decât prețul de cumpărare, atunci Acționarii înregistrează o pierdere de capital.
Reglementările fiscale aplicate acestor câștiguri/pierderi de capital sunt cele ale țării în care aveți rezidența fiscală. Pentru informații suplimentare despre acest subiect, vă recomandăm să contactați un specialist fiscal local.
Cazuri specifice care le permit angajaților, dacă doresc acest lucru, să aibă acces imediat la toată investiția lor sau la o parte din aceasta înainte de sfârșitul perioadei de blocare de cinci ani.
Pentru informații suplimentare referitoare la clauzele de deblocare anticipată, contactați departamentul de Resurse Umane. Lista clauzelor de deblocare anticipată aplicabile în fiecare țară este inclusă în suplimentul local al țării dvs.
Când este atribuit un bonus de fidelitate, compania care îl emite poate decide să își listeze titlurile eligibile sub unul sau mai multe coduri ISIN diferite. Acestea sunt cunoscute drept coduri de bonusuri. În cadrul Air Liquide, pentru a vă ajuta să vă gestionați portofoliul înregistrat de acțiuni nominative, acțiunile dvs. Air Liquide sunt împărțite în patru „coduri valorice” (coduri ISIN), în funcție de anul în care este scadent bonusul de fidelitate. Acțiunile noi sunt cumpărate întotdeauna sub codul principal, iar ulterior sunt transferate automat sub codurile de bonusuri. În eventualitatea vânzării unei acțiuni care are cod de bonus, codul respectiv este transformat automat, imediat și gratuit într-un cod principal.
CODURI ISINCodul ISIN este un număr unic de identificare pentru titlurile de valoare tranzacționabile, format din douăsprezece cifre și un cod de identificare pentru fiecare țară (FR pentru titlurile de valoare din Franța).
ISIN este acronimul pentru „International Securities Identification Number” (Număr internațional de identificare a titlurilor de valoare). Acțiunile Air Liquide sunt tranzacționate în mod continuu la bursa de valori Euronext Paris, cu codul ISIN FR0000120073.
Un cont în care sunt păstrate acțiunile, care este deschis în mod direct în registrul Air Liquide în numele celui care realizează subscrieri, fără niciun intermediar financiar.
Punctul unic de contact pentru Acționarul angajat este Departamentul Serviciului Acționari al Air Liquide. Nu se aplică nicio taxă de administrare a contului, iar pentru cumpărarea (cu excepția subscrierilor rezervate angajaților) sau vânzarea de titluri, onorariile brokerilor sunt reduse.
Companiile pot realiza majorări ale capitalului rezervate angajaților (ESPP) care sunt membri ai unui Plan de economii din Franța (PCAF) sau ai unui Plan de economii al Grupului Internațional (IGSP) implementat de companie.
În cadrul planului de deținere de acțiuni de către angajați, myAL myShare 2023, acțiunile subscrise vor fi păstrate direct în conturi directe de acțiuni nominative, administrate de Departamentul Serviciului Acționari al Air Liquide. Aceste acțiuni, care sunt achiziționate la un preț preferențial, beneficiază de condiții fiscale speciale, specifice fiecărei țări și sunt blocate pe o perioadă de cinci ani după subscrierea lor, cu excepția cazului în care există clauze de deblocare anticipată.
O reducere este o reducere aplicată prețului acțiunii (consultați „Preț de referință”), utilizată pentru a stabili prețul de subscriere redus propus angajaților în cadrul unui plan de deținere de acțiuni de către angajați.
Pentru oferta myAL myShare 2023, reducerea maximă autorizată este de 20 %, dar este posibil ca aceasta să fie mai mică, în funcție de reglementările locale.
Dividendul este o fracțiune din veniturile nete anuale ale Grupului, care, în urma unei decizii a Adunării Generale Anuale, este distribuită Acționarilor. Acționarii Air Liquide care au deținut acțiuni nominative timp de mai mult de doi ani calendaristici întregi beneficiază de un bonus de fidelitate de 10 % aplicat valorii dividendului.
PERIOADĂ DE BLOCAREO perioadă de cinci ani în care angajații nu-și pot debloca activele, cu excepția situațiilor în care se aplică clauzele de deblocare anticipată. Lista clauzelor de deblocare anticipată aplicabile în fiecare țară este inclusă în suplimentul local al țării dvs.
PLAN DE CUMPĂRARE A ACȚIUNILOR DE ANGAJAȚI (ESPP)Emiterea de noi acțiuni subscrise numai de către angajați. Sumele colectate sporesc resursele proprii ale companiei („capitalul Acționarilor”).
PLAN DE ECONOMII DIN FRANȚAȘI PLANUL DE ECONOMII AL GRUPULUI INTERNAȚIONAL (IGSP)
O schemă de economii colectivă, care le oferă angajaților oportunitatea de a constitui, cu ajutorul companiei lor, capital investit în titluri de valoare tranzacționabile supuse unei perioade de blocare de cinci ani (cu excepția cazului în care există clauze de deblocare anticipată).
Prețul de referință este calculat pe baza prețului mediu de deschidere al unei acțiuni Air Liquide din ultimele 20 de zile de tranzacționare care precedă stabilirea prețului de subscriere și a datei când se va deschide subscrierea. Prețul de referință este folosit drept bază pentru calcularea prețului de subscriere.
PREȚ DE SUBSCRIEREAcesta este prețul plătit de angajați pentru subscrierea pentru o acțiune: acesta corespunde prețului de referință minus o reducere (care, în general, este de 20 %). Exemplu: dacă prețul de referință stabilit la sfârșitul celor 20 de zile de tranzacționare este de 165 EUR, prețul de subscriere este de 132 EUR (165 EUR - o reducere de 20 %). În schimbul acestei reduceri, activele sunt blocate timp de cinci ani (cu excepția cazului în care există clauze de deblocare).
PREȚUL ACȚIUNIIPrețul la un anumit moment al unei acțiuni listate. Prețul unei acțiuni este stabilit de balanța între cererile de cumpărare de acțiuni și ofertele de vânzare.
Acțiunile Air Liquide sunt tranzacționate în mod continuu la bursa de valori Euronext Paris, cu codul ISIN FR0000120073.
Toate solicitările de subscriere care depășesc bugetul alocat de Consiliul de Administrație pentru această ofertă. În cazul unei suprasubscrieri, subscrierile cu valorile cele mai mari vor fi reduse la un nivel care, în măsura în care este posibil, va duce la servirea tuturor celor care realizează subscrieri. În acest caz, vă vom informa în termen de câteva zile de la închiderea perioadei de subscriere.